Mikrosementtiä vessan seiniin ja lattiaan

Hotelli Helpotus – Tässä se nyt on vihdoin valmiina!

Saatiin vihdoin meidän ikuisuusprojekti eli hotelli helpotus valmiiksi ennen joulua. Nyt melkein kuukausi myöhemmin, tästä välivoitosta alkanut innostus ei ole vieläkään loppunut.

Lucky Me, sillä on ollut kiva touhuta juttuja yömyöhään. Tästä voikin päätellä, että vaikka keskeneräisyyden ajattelu ei ole päivittäin mielessä ollutkaan, niin on se näköjään painanut mieltä. Toki on mulla elämässä tällä hetkellä paljon muitakin innostavia juttuja, kuin vessa. Tästä se innostusputki kuitenkin starttasi.

AIVAN MAHTAVAA – sillä kohta meidän koti on täysin valmis!

Älkääkä vaan muistuttako pihasta ?

Vessan pintojen tekeminen starttasi viime vuonna ennen joulua, jolloin ensimmäisiin vaiheisiin kuului vedeneristäminen ja seinävessan pöntön rungon kasaaminen. Taustaseinän sisässä kulkee myös radon- ja viemärin tuuletusputki, eli tällä tavalla saatiin putket näppärästi piilotettua seinän sisään näkymättömiin.

Vessa Grotesco tasoitteen jäljiltä ja kuvan oikeassa alakulmassa näkyy seinän sisässä olevat radon- ja jätevesiputket

Taustaseinä ja sen lokerikko on tehty Tulppa®-levystä leikaten ja liimaillen, saumakohdat on nauhoitettu vedeneristenauhalla. Seinän ja lattian rajakohtaan on jätetty rako, jotta mahdollisen vesivahingon yllättäessä vesi valuu esiin, eikä jää pesimään ainoastaan seinän väliin. Lokerikon alimman hyllyn tein irrotettavaksi, sillä vessanpönttö tarvitsee huoltoluukun. Materiaaliksi siihen nappasin keittiökalusteista ylijäänyttä melamiini levyä, joka on nyt myös mikrosementoitu. Huoltoluukusta tuli kyllä huomaamaton ja se onnistui kyllä hyvin!

Vedeneristeen päälle levitettiin mikrosementin oma primer ja sen päälle levitettiin mikrosementin ensimmäinen aine Grotesco, jolla seinää saatiin tasoitettua. Taustaseinän Tulppa®-levy tasoitettiin ennen edellä mainittuja työvaiheita saneerauslaastilla.

Työvaiheita mikrosementin kanssa touhutessa kertyy aika paljon. Aineiden levittämiseen liittyviä työvaiheita kertyi neljätoista, mukaan lukien vedeneristäminen.

Mikrosementtiin oikean sävyn sekoittelin itse pigmenteistä ja lopulta se just oikea löytyikin. Halusin sellaisen sävyn, joka olisi mahdollisimman lähellä meidän betonilattian väriä. Nyt valmiina olen tosi tyytyväinen lopputulokseen, sillä se näyttää hyvältä isona pintanakin, eikä ole pienessä tilassa liian tumma. Tosi hyvä yhdistelmä myös valkoisten kalusteiden kanssa.

Me käytettiin Ecolanicin mikrosementtiä ja pigmenttien sekoitusresepti toteutui seuraavanlaisesti:

 • Verde Oliva (oliivin vihreä) 1/2
 • Gris 20 % (kylmä harmaa) 1/4
 • Blanco (valkoinen) 1/4

Pigmenttien sekoittaminen on oma taiteenlajinsa, sillä väristä riippuen pigmentin määrä grammoina vaihtelee.

Hiomista pääsi tämän vessa projektin aikana harrastamaan viisi kertaa, sillä jokaisen mikrosementin kerroksen levitysten välissä piti hioa ja hionta tunteja kyllä kertyikin – meille molemmille. Lokeron tekeminen ei ollut helpoimmasta, eikä nopeimmasta päästä, sillä siinä oli muutama nurkka ja kulma läpikäytävänä jokaisen työvaiheen jäljiltä. En uskalla edes arvata, mitä sen teettäminen ulkopuolisella olisi maksanut.

Mikrosementtilattian lakkaus puolivälissä
Mikrosementtilattian lakkaus puolivälissä
Kaunis mikrosementti seinä ja vessan kalusteiden asennus

Vinkkejä mikrosementin kanssa touhuamista harkitseville

 • Mikrosementti ja virheiden mahdollisuudet ovat todellinen yhtälö, sitä ei käy edes ammattilaisten kieltäminen. Onnistuessaan taas mikrosementillä saa tosi upean näköisiä pintoja. Pohjat pitää olla kunnossa, se on kaiken A ja O. Tasoitteluhommia on turha kuvitella tekevänsä mikrosementillä.
 • Remonttikohteissa kannattaa huomioida myös, että pölyä tulee paljon hiomisten myötä.
 • Työtunteja vessaan on uponnut ja se on tehty pääosin kokonaan omin voimin. Jos oltaisiin teetetty kokonaan ulkopuolisilla, niin en edes osaa arvailla vessan kokonaiskustannuksia. Luulenpa, että tästä huolimatta olla meidän kodin kalleimmat neliöt.
 • Lakan valintaan kannattaa perehtyä, sillä jos se ei ole tarpeeksi hyvää, niin lattiasta ei tule pitkäikäinen
Tarviiko tästä kuvasta kertoo jotain – No kerron vaikka, että onneks on betonilattia, niin voi vaikka porata reikiä vanerilevyyn olohuoneessa…
Poltettu vaneri
Poltetusta koivuvanerista meille katto – no miksipäs ei!
vessan katto
Tässä on meidän vessan katto – vapaina vuosinaan
Poltettu vanerikatto ja valaisimen heijastukset
Poltettu vanerikatto ja valaisimen heijastukset

Vessan katoksi valikoitui muutaman mutkan kautta poltettu vanerilevy.

Tein vessan katon 6 mm koivuvanerista, yhtenä palana, eli vessanmittojen mukaiseksi. Tämän jälkeen poltin levyn ulkona karrelle ja lakkasin spray- lakalla ennen sisälle tuomista ja paikoilleen liimausta. Voin muuten kertoa, että on helpompiakin tapoja tehdä vessan katto – mutta mun elämän suola on aina ollut mielenkiintoiset ja pähkähullut kokeilut.

Mitäs tykkäätte lopputuloksesta?

Laajakuvan kun omistais…

Leave a Reply

3 Replies to “Mikrosementtiä vessan seiniin ja lattiaan”

 1. Kiitos Hannele! Pihan suunnitelmat on onneksi vaan toteuttamista vailla valmiina, eli eiks se oo sillon melkein valmis jo 😉

  1. No, onhan se melkein valmis silloin! Sinulla on selvästi hyvä tyylitaju. Tai sanotaanko, että tykkään samanlaisesta yksinkertaisen selkeästä kotona ja ulkona. Paitsi mökillä mulla on ihan eri meininki, mikä on pelkästään hauska juttu.

   1. Kiitos! Keväällä kun lumet sulaa, niin kyllä sitä pitää alkaa heti pihaa laittamaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *