Kivipuutarhan edistyminen

Tukossa ollut sadevesiputki saatiin viime perjantaina kuntoon ja samaisena päivänä pihaan toimitettiin myös multakuorma. Viikonlopun ohjelmaan se mahdollisti istuttamisen.

Tällä viikolla on siis ollut aihetta hymyyn, sillä viikonloppuna saatiin kaikki tälle syksylle suunnitellut istutukset tehtyä (paitsi Hemlokki, joka on vielä matkalla). Itselle tämä on ollut henkisesti suuri välisteppi, sillä omasta pihasta olen haaveillut kauan ja nyt se konkretisoitui!  On se jännä, että vaikka mitään eheää vihreyttä pihassa ei vielä ole, niin silti piha on heti paljon viihtyisämpi!

Riippakuuset sumussa
Riippakuuset sumussa
Lintunen pääsi jo kuusen juurelle

Riippakuusten juurelle istutetut pienemmät havut leviävät kasvaessaan tasaisemmaksi maanpeitteeksi. Alkuperäinen suunnitelma näiden kaveriksi oli kuntta, mutta ajattelin että näiden kanssa tuleekin joko mustaa kuorikatetta tai kiveä.

Kumpaa itse laittaisit?

Istutusten kanssa on vielä vähän jumppaamista, sillä tukikepit ja mahdollisesti myös järeämmät verkot olisit tarkoitus laittaa suojaamaan taimia jäniksiltä. Jänikset ovat meidän alueella varsinainen riesa, sillä niitä vilisee pihoissa päivittäin. Erään naapurin omenapuu tuli syödyksi jo tänä kesänä.

Meilläkään tuhoilta ei olla vältytty, sillä mm. Mongolianvaahteran taimien latvat käytiin popsimassa jo ennen istutusta. Saa nähdä miltä ne sitten keväällä näyttää, kun kasvukausi taas alkaa tai ihan ensiksikin onko niistä keväällä enää mitään jäljellä!

Kaikki taimet istutettuna – Jes!
Luumupuu Sinikka
Luumupuu Sinikka

Nyt kun istutukset on paikoillaan, niin nyt on myös aika alkaa levittämään suodatinkankaita paikoilleen. Heti kun ne on saatu paikoilleen, niin päästäänkin taas tosi toimiin sillä… Japanilaisen kivipuutarha tittelin saavuttamiseksi pitää kuitenkin vielä hankkia lisää kiviä.

Kivimuurin viereen olen päätynyt laittaamaan tumman harmaan väristä mursketta, mikä mukailee samaa muoto- ja värimaailmaa kivimuurin kanssa. Ensimmäisessä suunnitelmassa oli seulanpäänkiviä, mutta eihän ne kyllä tarkemmin ajateltuna istu ollenkaan maisemaan.

Oisko kenelläkään viherpeukalolla ehdotuksia siitä, että mitä voisin istuttaa Mustamarjaorapihlajan juurelle?

Huomennahan on perjantai!

Hyvää viikonloppua!

Mustamarjaorapihlaja, pesäkuuset ja alppikärhö

Leave a Reply

6 Replies to “Kivipuutarhan edistyminen”

  1. Tämä on keskeneräisenäkin niin minun mieleeni! Suorakaiteen muotoiset kivet ovat tosi hienoja! Vaikka kuntasta tykkäänkin, se veisi puilta huomiota. Musta kuorikate on hienoa, mutta sehän ajan myötä maatuu. Meilläkin on pihan peittona suodatinkangas ja päällä singeliä (peukalonpään kokoista soraa). Nyt ottaisin sitä muun värisenä kuin ruskeana. Suunnitelmasi tumman harmaasta murskeesta kuulostaa hyvältä ja sopii talonkin väriin. Jääkö tramboliini tuohon paikkaan?

    1. Kiitos! Mä myös tykkään niin paljon suorakaiteen muotoisista kivistä! Onko singeliä ollut vaikea pitää puhtaana lehdistä ja muista roskista? Meillä tosin omista istutuksista lehtiä ei tipu kuin mustamarjaorapihlaja ja atsalea. Havunneulasia sitten lehtien edestä. Trampoliini on vielä naapurin puolella ja sitä varmaan siirrellään vielä monen monta kertaa, ennenkuin tulee olemaan lopullisella paikallaan!

  2. Kohtuullisen hyvin pärjää singelin kanssa. Meillähän ei ole yhtään lehtipuuta, mutta naapureissa on. Tuulen mukana niitä tulee pihaan. Pihaa ei voi haravoida vaan se pitää imuroida lehti-imurilla. Olen aina inhonnut niitä, mutta tässä tapauksessa ei auta nurista.

    1. Lehtipuhallinta olin ajatellut itse, mutta en tiennytkään että on myös imureita. Kiitos siis vinkistä! Tuskin se ainakaan haravointia kurjempaa on!

  3. Meillä lehtipuhaltimessa on vipu, josta kääntämällä se joko puhaltaa tai imee. Minä käytän pääasiassa imua. On haravointi mukavampaa, harava ei metelöi! PS Suloinen pieni lintu kiven päällä! Olen heikkona lintuaiheisiin, kerään niitä pihaan.

    1. Kiitos! Se on kyllä mustakin tosi kaunis! Anoppi on tehnyt sen vanhemmalle pojallemme ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *