Valkoinen DIY- sauna

Viime kesänä listailtiin mieheni kanssa taloomme liittyviä asioita, jotka halusimme että olisivat jouluna valmiina. Näistä kaksi sisätiloihin liittyvää asiaa olivat saunan lauteet sekä toisen vessan valmiiksi saaminen. Lauteiden valmistuminen oli jo joulukuun alussa selvänä, ne kyllä ehditään.

Vessan kanssa olikin sitten enemmän jännitysnäytelmää aina ihan loppumetreille asti. Tässä kohtaa voin taas katsoa peiliin ja kysyä kuka halusikaan poltetun vanerikaton? Tästä projektista voisin myös kirjoitella tänne blogiin. Meille erityisen merkityksellisen tästä joulusta teki se, että se oli ensimmäinen joulumme uudessa kodissa ja meillä oli sitä viettämässä yhteensä seitsemäntoista henkeä.

Valkoisessa saunassa on moderni ilme ja selkeät linjat
Valkoisessa saunassa on moderni ilme ja selkeät linjat

Minulla oli saunan suunnittelua aloittaessani selkeä kuva, siitä millainen sauna tulee tyylillisesti olemaan – moderni ilme ja selkeät linjat.

Mieheni oli päättänyt, että muulla ei väliä, kunhan saadaan vastakkaiset lauteet! Mieheni päätös määräsi siis saunamme oven paikan, eli keskellä seinää ja vastakkaisella puolella on ikkuna. Saunamme on mitoiltaan todella kompakti n. 190 x 180 cm. Näiden totuuksien ympärille lähdin sitten miettimään lopullista toteutusta sekä värimaailmaa – tumma vai vaalea?

Pitkään olin haaveillut mustasta saunasta ja sen värin tuomasta huolettomuudesta ja hämyisestä tunnelmasta. Päädyttiin kuitenkin vaaleaan saunaan siitä syystä, että haapa on itsessään niin kaunista, ettei sitä yksinkertaisesti tohtinut piilottaa. Aika sitten näyttää miten kauan se pysyy kauniina ja kuinka usein sitä tarvitsee huoltaa (lisätä saunasupia tai hioa).

Vastakkain lauteet saunassa
Vastakkain lauteet meidän saunassa

Ensimmäisen vuoden aikana käyttöjälkiä ei ole ilokseni paljoakaan tullut. Huoltotoimenpiteitä tein sen verran joulusiivouksen yhteydessä, että pesin alatasanteen höyrypesurilla ja lisäsin saunasupia toisen kerroksen. Siistiltä näyttää, mutta rantasaunaan en kyllä vastaavaa lähtisi edes miettimään, koska jalkojen mukana kulkeutuu väkisinkin paljon likaa ja roskia.

Saunassamme on käytetty kahta puutavaraa: seinät on Siparilan vaaleaa Haapa- saunapaneelia ja kaikki muu näkyvä puu on oman metsän haapaa. Alatasanteen ja lauteiden käsittelyaine on Tikkurilan valkoinen Supi Saunavaha. Se on Siparilan paneelien kanssa ihan täydellinen kombo, sillä sävyeroa ei ole ja se ei myöskään juurikaan muuta haavan luonnollista lämmintä värimaailmaa!

Tikkurilan valkoinen Saunasupi ja Siparilan saunapaneeli on yhdessä just täydelliset
Tikkurilan valkoinen Saunasupi ja Siparilan saunapaneeli on yhdessä just täydelliset

Saunahan ei ole vielä täysin valmis, sillä selkänojat on mietinnässä ja rappuset on vielä esteettisesti kesken. Rappusten aukot on tarkoitus vielä laittaa umpeen, niin että näköyhteys lauteiden alle katkeaa.

Pitkään on ollut mietinnässä, miten sen teen ja nyt olen päätymässä siihen, että liimaan yhtenäiset liimalevyt rappusten pystyväleihin. Sivut varmaan kiinnitän kiinteästi rappusten sivuihin. Siten rappuset on mahdollista työntää helposti lauteiden alle, silloin kun on siivouksen aika.

Keskeneräiset rappuset
Keskeneräiset rappuset
Haapalankuista tehdyt saunanrappuset ylhäältä
Haapalankuista tehdyt saunanrappuset ylhäältä

Enää ei onneksi tämä keskeneräisyys ahdista 🙂 pikkujuttuja enää jäljellä!

Tässäpä tulisi sitten vielä muutama omasta kantapäästä poimittu vinkki, siitä mitä kannattaa tehdä toisin ja huomioida jo suunnitteluvaiheessa…

 • Huolehdi että puutavara on riittävän vanhaa ja kuivaa – unohda kiire valmiissa maailmassa tai osta ne haapalauteet valmiina. Jos puut olisivat olleet vanhempia, ne eivät olisi ehkä venkoilleet ihan niin paljon. Tästä vääntyilystä oli haittaa melkeinpä jokaisessa työvaiheessa. Tämä olisi varmasti myös vähentänyt lankkujen päiden halkeilua, jos kuivuminen oli ollut hitaampaa.
 • Jos toiveissa on lankkulauteet niin haapapöllien pituuteen lisäisin reilusti ylimääräistä pituutta, ihan minimissään 70 cm ja tämä olisi ihan rehellistä halkeiluvaraa. Nyt minun oli pakko halkaista lankut, sydänpuun halkeamien kohdalta. Leveistä lankuista olisi kyllä saanut todella kauniit ja uniikit lauteet, vieläkin sydämessä vähän kaihertaa tämän takia, mutta onneksi hienot sain muutenkin!
Haljenneet kaunokaiset vierekkäin
Haljenneet kaunokaiset vierekkäin
Haapalauteiden liimaus
Haapalauteiden liimaus
 • Halkeilemisen johdosta minulla oli lopulta leveiden lankkujen sijasta paljon halkaistuja lankkuja. Vaihtoehtoja etenemisen suhteen oli tehdä laude perinteisillä raoilla tai sitten tehdä niistä liimalevy, joka saattaa myös ajan kanssa haljeta, joko liiman pettämisen takia tai turpoamisen ja kuivumisen johdosta. Aluksi ajattelin, että en uskalla lähteä kokeilemaan liimaamista, vaan olin päätymässä perinteiseen ratkaisuun. Tämä päätös kuitenkin kaihersi mieltä ja siitä syystä lopulta hylkäsin raolliset lauteet.
 • Lauteita aloittaessani olin tietoinen myös siitä, että haapa elää ja vääntyilee paljon. Tietämisellä ja uskomisella on aina kuitenkin se merkittävä pieni ero, sillä usein vasta kantapään kautta kokemus muodostaa täyden ymmärryksen ja tämä projekti tarjosi minulle juuri sellaista oppia. Nyt olen sisäistänyt, että kyllä se ihan oikeasti elää ja vääntyilee.
 • Syksyllä sitten päätin, että kokeilen liimaamista, en voisi menettää enää muutakuin työajan. Löysin rautakaupasta Cascolin Outdoor- puuliimaa. Pullon kyljessä lupaillaa, että se sopii saunan lisäksi myös ulkokäyttöön ja sen kosteuden kestävyys luokka on D3. Luotto on liimaan nyt siis kova ja uskoisin, että vuodessa alkaa jo selviämään, lunastaako liima lupauksensa vai onko jossain vaiheessa edessä kenties uusien lauteiden valmistusprojekti.
 • Kuten jo aikaisemmin mainittu, niin haapa tosiaan elää (ihan omaa elämäänsä) ja liimalevyt veti itsensä myös ihan propelille ja meidän lauteet muistuttikin ensin keinutuolia, kunnes ruuvattiin lauteet alatasanteen rakojen kautta kiinni. Nyt ei kiiku eikä liiku ja on tukevat istua. Muista, että haapa elää ja vääntyilee!
 • Jos jänneväli on pidempi kuin meillä, niin ehdottomasti kannattaa tehdä lauteiden alle tukipuu, joka estää lauteiden taipumisen. Nämä meidän lauteet kestää kolme isoa miestä. Lauteiden vahvuus on 40 mm.
Haapalauteet liimattuna
Haapalauteet liimattuna
DIY - Saunanlauteiden jalkojen kasaus
DIY - Saunanlauteiden jalkojen kasaus

Saunan tulikokeet on nyt takana, sillä joulu oli ja meni. Lauteet on testattu perheen ja ystävien voimin joulusaunomisten merkeissä. Meidän joulu sujui hyvin, toivottavasti myös sinunkin joulusi sujui hyvin!

Nyt kun projekti on loppusuoralla ja lauteet paikoillaan hymyilytyttää ja on aika alkaa pohtimaan uusia tapoja haastaa omaa osaamista. Saunan alkuvaiheista voit käydä lukaisemassa täältä.

Mitäs tykkäätte? Kumman olisit itse valinnut tumman vai vaalean?

Niin ja hei laudeliinat on vielä hakusessa – mielessä on jotain vaaleaa kaunista pellavaa. Vinkit otetaan vastaan!

 

Leave a Reply

15 vastausta artikkeliin “Valkoinen DIY- sauna”

 1. Olet sinä kyllä taitava tyttö! Tyylikästä tuli, todella tyylikästä vaikka kesken vielä onkin. Itse tykkään hämyisestä saunasta, joten kysymykseesi saunan väristä vastaisin: musta. Omassa kotisaunassani pidän aina pienet tuikkuvalot vain, kun siellä olen. Mökkisaunassa on aina valoisaa, kesäaikaan kun siellä saunotaan. Siellä onkin parasta vieressä oleva järvi, jonne usein pulahdan.

  Vaikka muuttaminen on melko rasittavaa, onhan se kiva vaihtaa maisemaa! Nyt ollaan tässä nykyisessä kodissa asuttu jo 7 vuotta. Uudet kodit ovat vain niin ihania!

  1. Kiitos Hannele :)! Kaikenlaita oppii, kun kokeilee ja harjoittelee. Itselläni on aina ollu tapana työntää nenäni moneen paikkaan, olen utelias oppimaan kaikenlaista. Meillä keväällä onkin vielä hommaa, että saadaan pihat yhtä kauniiseen kuntoon kuin teillä!
   Mökkisaunoissa on aina oma ihana tunnelmansa, kun ikkunasta näkyy useimmiten vain metsää ja järveä.

 2. Компания Nike разрабатывает профессиональные кроссовки для занятий спортом. Вы имеете возможность выбрать спортивные вещи, кеды, штаны и другую одежду у этого производителя.

  Компания есть знаменитой и ежемесячно показывает новинки в спорте. У нас на официальном сайте Nike вы сможете найти комфортные кроссовки для футбола или проведения досуга по городу.

  Если вы стремитесь купить кроссы на День Рождение – это будет невероятная идея. Ведь обувь Nike популярны и такому презенту будет доволен каждый!

  На сегодняшний день в России у многих можно выбрать такие кроссовки, как: Nike Air Max, Nike Power и другие. Однако, мыслей о том, что это не репак нет. Ведь фирмы считается знаменитой и из-за этого есть вероятность купить фальшивий товар.

  Если вы есть цель купить настоящие кроссовки Nike, мы рекомендуем кликнуть на nike официальный сайт , где есть огромное количество оригинальных кроссовок Nike. У мужчин пользуется доверием особенно чёрный и белый цвет.

  Если вы хотите заказать бутсы для футбольных матчей желтого цвета – организовать это через веб-сайт также возможно!
  У женской половины населения женские кроссовки найк тоже пользуются особым спросом. Вы имеете возможность заказать вещи для спорта или для отдыха в разной расцветке.

  В этом году большинство дам приобретают кеды синего и зеленого цвета.
  На веб-сайте доступна только оригинальная продукция. Вы имеете шанс купить качественные кроссы по доступным ценам.

  Компания не первый день существует в Российской Федерации и постоянно проводит различные акции. Покупка через официальный сайт Nike nike-russia.com – это корректное решение!

  Если вы хотите заказать покупку онлайн, у организации это тоже возможно. Рекомендуется установить связь с администраторами, которые проинформируют вас о наличии необходимой модели и предоставят консультацию касаемо доставки. У интернет-магазина Nike есть личная служба курьеров, которая производит доставку по всей Москве очень быстро!

 3. 421934 761830I discovered your blog site on google and examine several of your early posts. Continue to sustain up the superb operate. I merely extra up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of forward to reading much more from you later on! 676624

 4. Любите вкусные суши? У нас на портале – https://sushiq.ru/sety/ можно заказать суши 24 часа в сутки

  Приготовим самые вкусные суши в Москве очень быстро и доставим в течении 45 минут!

  Посмотреть наши суши у нас на сайте https://sushiq.ru/sushi/ , выбирайте что вам надо оформляйте заказ, мойти скорее ручки и готовьтесь кушать наши суши!

 5. Если вы желаете иметь с собой какие-то амулеты, хотим сообщить вам о том, что это правильное решение! Сегодня очень много населения по всему миру носят талисманы. Такие вещи идеально подойдут как для мужчин, так и для девочек. А приобрести такие украшения вы сможете у нас.
  Магазин украшений master-run.ru предоставляет большой ассортимент браслетов. На портале вы можете найти славянские обереги. Их реально носить у себя или поставить в офисе на балконе или на полку.

  купить славянские обереги из золота серебра и реально по интересной цене в компании МАСТЕР РУН, наши администраторы имеют возможность помочь выбрать нужные обереги. Если твоей семье интересна вышивка, то в интернет-магазине много предложений со славянскими символами.

  На портале вы помимо этого имеете шанс найти аксессуары. Без особых проблем вы имеете возможность подвязку для оберегов купить. Цены на них интересные, а покупают их невероятно быстро. Сейчас это хит продаж. Кроме этого, особым интересом пользуются кольца и наклейки с оберегом. Славянские наклейки с оберегом заказать реально прямо на сайте.

  Вам не нужно гоняться за товарами в интернет-магазин или на склад. Вся продукция находятся в ассортименте, и при потребности сервис доставки онлайн-магазина привезет вам амулет очень быстро.

  Скандинавские руны купить вы дополнительно имеете шанс в магазине. Если вы стремитесь приобрести изделия из меди, сделать это можно запросто. На онлайн странице доступны изделия из меди. Изделия очень прочные, а производитель оформляет гарантию.

  Если вы предпочитаете иметь товары из шкуры, мы советуем рассмотреть возможность приобретения портмоне или сумки. Помимо этого, вы можете сформировать личный заказ, в котором сможете оформить пару покупок. Ресурс работает функционально и предоставляет очень много функциональных вариантов.

  Если вы не знаете, как приобрести, в верхней части есть справка об этом. Также есть отличная возможность получить всю необходимую информацию у администратора. Вы имеете возможность установить связь и проконсультироваться по всем моментам. Контактные данные также находятся на ресурсе.

 6. Заказать деньги на credit card национального банка можно очень быстро. Чтобы воспользоваться услугами и взять кредит, нужно выбрать необходимые ресурсы.

  На портале kredutu.com.ua у вас будет возможность регистрация в манивео и других интересных предложений по кредитам. Там также будет находиться полная справка по необходимым бумагам.

  Если вы стремитесь взять кредит, вам нужно оформить заявку. Сделать это возможно на kredutu.com.ua, где пользователи регулярно оформляют займы. Все кредиты выдаются в сжатые сроки, а формуляр заполнить имеет возможность даже школьник.

  Компания выдает потребительские средства всем по желанию. Вне зависимости от вашего статуса, рабочего статуса или цели кредита, вы обязательно получите кредит.

 7. Спорт является важной частью досуга в нашей стране. Есть такие, которые желают не только быть спортивным, но и проводят вечера за TV европейских спортивных моментов.

  Очень известны в последние годы футбольные, baskeball, NHL, Смотреть live Чемпионат Италии. Серия А так же матчи, которые возможно просматривать виртуально.

  Вам не нужно будет скачивать кодеки или инсталлировать Windows Player. Достаточно кликнуть на 24stream.ru, и вы сможете увидеть результаты матчей НХЛ или как функционирует сегодня таблица турнирного назначения KHL и другие спортивные события..

 8. В наши дни в столице работает достаточно много организаций, которые занимаются печатью широкоформатного назначения. Но найти серьёзную компанию, которая предоставляет на свои услуги надёжную гарантию и отвечает за особенность своей продукции – трудно.

  Однако, на marketplace такие доступны. Одной из них считается компания, которая оказывает в распоряжение услуги в сегменте отрасли широкоформатной печати для открытой рекламы и интерьерной печати отличного класса.

  Компания LowCostPrint предоставляет услуги, в которые входит печать фальшфасадов, купить ролл ап в москве любого назначения считается важным видом деятельности организации.

  В связи с этим вы имеете возможность зарезервировать разработку продукции рекламного характера в МО по доступной цене. Если вам необходимо создание рекламных баннеров – напишите сразу к менеджерам.

 9. Если вы собираетесь на морской курорт – к этому надо предварительно подготовить разные варианты. Желаете отдохнуть круто, чтобы отпуск запомнился на долгие годы?

  Выбираете гостиницы без посредников на берегу черного моря? Проанализируйте все включено в Крыму этот вариант.
  На едем-на-море.рф находятся варианты апартаментов, где находятся: габариты гостиницы, скидки на любое жилье и цены. Сегодня очень популярно выбирать апартаменты без маклеров. Вам не надо будет оплачивать комиссию, а выбор гостиниц возможен по городам.

  У любого отдыхающего, который стремится сейчас провести каникулы в Крыму или отдых в Абхазии, доступна вероятность забронировать раньше апартаменты по хорошей цене.

  Вы подумаете, что риск в этом положении высокий. Однако, это могло бы случиться, если бы администрация не контролировала предложения перед добавлением. На сайте хозяева добавляют варианты апартаментов бесплатно, тем не менее администрация просит подтверждение комнат на то, что вы скидываете.

  Если вы хотите снять частный сектор на берегу моря, организовать это можно! Отпускной период в Сочи дополнительно пользуется популярностью в последние годы. Вы имеете возможность заказать предварительно индивидуальный дом в Сочи и оторваться там.

  Если хотите выбрать предложение гостиницы в Сочи без маклеров, вам надо посмотреть основную страницу, где вы найдёте лучшие предложения недвижимости на отпуске в 2019 году.

  Если вы привыкли проводить отдых в Крыму, у вас есть интерес к ЮБК, или интересен отпуск в Ялте, достаточно много вариантов отелей в этих регионах добавлено на портале. Если вы преждевременно арендуете жилье, перед отпускным сезоном надо будет только за несколько дней созвониться и ваше жильё будет ожидать вас.

  Администрация следит за вариантами жилья и не выпускает в свет не оригинальные предложения. Если вы хотите в июле провести отпуск на морском пляже, отвести деток на отдых, или провести с супругой отдых в Алуште, рекомендуем зайти на ресурс едем-на-море.рф

 10. The next time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I do know it was my option to read, however I really thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about something that you possibly can repair in the event you werent too busy on the lookout for attention.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *